Mad

Fødeindtagelse og udfordringer ved dette under behandlingen er en stor udfordring der også fortsætter efter behandling i en rum tid.

  • Føde under behandling

Dine smagsløg bliver angrebet fra to sider under behandlingen:

Først vil strålebehandlingen gradvist fjerne dine smagsløg og samtidig vil kemoteratpien følge efter og fuldstændigt omarrangere dine sidste smagsløh så langt det meste du før har nydt vil smage rædselsfuldt.

Jeg har haft kontakt med folk der har gennemført hele behandlingen og indtaget føde på almindelig vis, men bare til info, lægerne siger at mere end 75 pct. vil have behov for en sonde på et tidspunkt i behandlingen.

Sonden er en absolut nødvendighed hvis du ikke indtager føde og vædske nok, jeg hadede de tykke proteindrikke som pesten og kunne ikke indtage dem til sidst. Ved at bruge sonden til at omgå smagsløg og bestrålet hals kunne jeg få de proteiner og kalorier jeg havde brug for.

  • Føde efter behandling

Glem alt om diæter og sund mad, det eneste du har brug for er en enorm masse proteiner og fedt for at din krop kan genopbygge sig selv.

Fedtholdigt kød, æg,fisk og mælkeprodukter skal være i fokus. Spejlæg med stegt i masser af olivenolie er for eksempel både relativt nemt at spise med en følsom hals og fylder godt op. 4 spejlæg om dagen har ca. 35 gram protein, det dækkede 30 pct. af mit protein behov.

Når din mund og hals er helet til et fornuftigt niveau, så kan du eksperimentere med hvad der kan komme ned og som har de proteiner du skal bruge, jeg har lavet en lille liste over mine mad erfaringer:

2 uger efter behandlingen var min sonde væk og jeg begyndte at drikke de 6 daglige protein drikke. De var stadig rædselsfulde, især de første dage, men hvis du blander dem i forholdet 50/50 med iskoldt vand er de meget mere håndterbare, uanset at mængden så er større.

3 uger efter behandlingen begyndte jeg at supplere med hønsekødssuppe med en miliard kødboller i. mere kunne jeg ikke få ned der.

Ved uge 4 gik jeg igang med spejlæg, yoghurt, avocado etc.

Ved uge 5 kunne jeg skrotte proteindrikkene og spise blødt kød og fisk med sauce, følsomheden i munden var reduceret meget, men den tørre mund gjorde det meget ubehageligt at spise mad uden vædske.

I uge 6 efter behandling begyndte jeg at eksperimentere mere, pølser, blødt brød, ris med sovs, ikke alt er en fornøjelse at spise, men da smagsløg langsomt bliver bedre gør det det meget nemmere.

Ved uge 7 gled rød hakkebøf ned, jeg forsøgte pizza, men det var ikke en fornøjelse, smagen var ikke som før og tørheden gjorde det ubehageligt.

Skriv et svar