Hvad er HPV mandel kræft?

HPV livmoderhalskræft har med god grund være genstand for fokus de siste mange år og i Danmark er en vaccine tilgængelig, hvilket er meget godt og vigtigt, da livmoderhalskræft er meget svært at mærke før det har spredt sig.

Modsat rammer HPV mandel kræft primært mænd og imodsætning til “normal” mund og hals kræft er det primært yngre og sunde ikke-rygere der er målgruppen.

Viden om denne kræftform er stadig noget begrænset, det er ikke konkluderet om HPV vaccinen vil beskytte mod denne variant af kræft. Det der er meget klart er dog at tilfældene af HPV mandel kræft er i stor vækst og at denne kræftform vil overhale antallet af tilfælde med “normal” mandel kræft, pga. der er færre rygere.

  • Det positive

I modsætning til HPV livmoderhalskræft er HPV mandel kræft meget nemmere at opdage pga. lymferne i halsen hæver, så behandlingen starter meget tidligt i forløbet før det har spredt sig meget

I modsætning til mange andre kræftformer spreder HPV mandel kræft sig ikke fjernt væk fra det ramte område. Hvis du ikke reagerer og venter for længe, vil kræften dog sprede sig i munden og kæben og på sigt til lungerne.

HPV mandel kræft reagerer langt bedre på stråling og kemoterapi, så imodsætning til “normal” mandel kræft som er meget alvorlig, er 5 års overlevelses prognosen for HPV mandel kræft meget god, omkring 85-95 pct. afhængig af alder, spredning, behandling etc.

  • Det sure

Behandlingen er fuldstændig den samme som for “normal” mandel kræft og behandlingen er pga. området rigtig hård. Der er undersøgelser igang om man ved mindre hård behandling kan opnå samme sikkerhed.