De psykiske bivirkninger ved behandlingen

Hvordan du end vender det, skal du igennem en hård tid og psyken vil være under hårdt pres. Dermed bestemt ikke sagt at det vil være en konstant fornemmelse, men i mit tilfælde havde jeg mine kortvarige mentale dyk, der var værre end noget andet jeg har prøvet.

De ting der udløste dykkene, har jeg prøvet at opremse her:

  • Varigheden af behandlingen og varigheden af genopbygningen

Modsat mange andre kræft behandlinger er denne her forholdsvis kort og meget intens, men en mand som mig der syntes at 3 dage er alt for lang tid at have influenza i, var 6½ uge en helt anden boldgade.

Jeg havde 3 primære humørdyk, den første var da jeg efter operationen fandt ud af at modsat alle odds, så havde jeg fået kræft.

  • Tidsfornemmelsen

Kender du de Hollywood film hvor helten bliver såret og så enten besvimer eller er mentalt fraværende indtil han kommer sig helt? – det oplevede jeg ikke, jeg var ved fuld bevidsthed selv med fuld dosis Metadon, jeg var helt nærværende og fuldt bevidst og tid har aldrig i mit liv gået så langsomt som under behandlingen og især de 14 dage efter, samtidig med at jeg stort set ingenting socialt kunne foretage mig. Jeg drømte ofte om de ikke bare kunne smide mig i koma og så vække mig op når det var overstået.

 

  • Appetitløsheden efter 2.runde Cisplatin

Denne anden runde var den mentalt værste, det var i slutningen af anden uge af behandlingen, jeg havde fået anden tur med Cisplatinen og jeg kunne ikke få noget som helst ned af mad udover bananer i 3 dage pga manglende lyst til mad. Jeg kunne ikke finde en løsning til hvordan jeg kunne tvinge mig selv til at spise, selvom jeg var fuldstændig klar over nødvendigheden af det. Mine lemmer blev kolde pga manglende mad og mit humør nærmede sig en depressiv tilstand. 

Når man intet spiser, så reagerer sindet og kroppen meget voldsomt, da jeg efter effekten forsvandt og jeg startede med at spise igen, ændrede mit humør sig positivt og da jeg fik sonden var humøret en langt mindre spiller på bivirkning markedet. 

  • Slimet handicappede mig socialt

Som skrevet under Fysiske bivirkninger, så gjorde slimet det umuligt at fungere socialt i nogle uger, udover knapt nok at kunne snakke, så lugtede jeg virkelig grimt. Jeg havde ingen lyst til at snakke og jeg “gemte” mig selv væk i kælderværelset.

  • Frustrationerne over den langsomme heling

Det sidste større humørsving var omkring 10 dage efter behandlingen var overstået. 

Min familie to hjem til mine svigerforældre for at holde påskeferie, hvilket jeg kraftigt tilskyndede dem til. Jeg var for alvor alene og da de tog afsted, forsvandt mit kunstige humør skjold jeg havde bygget for at værne mine børn fra mine frustationer ligeså hurtigt som Kähler vaser udsalg i Imerco.

Jeg var så frustreret over at jeg savnede mine børn, men selvom de var blevet hjemme, havde jeg ingenting kunne gøre med dem. Fakta var at bivirkningerne  – især slimen – var stadig tilstede og handicappede mig  totalt og især socialt samtidigt med at jeg var ved fuld bevidsthed.

Da jeg var under behandling brugte jeg meget tid på at komme frem og tilbage fra hospitalet, nu havde jeg tid til at tænke og utålmodigheden med de manglende fremskridt ramte med fuld skrue.

Det var nok sundt nok at lade det komme ud og jeg havde det meget efter et par dage med selvmedlidenhed.

Mine erfaringer

Det er vigtigt at finde balancen mellem at acceptere og anderkende at man vil og har fuld ret til at blive frustreret og på den anden side mande sig op, når det hele drukner i selvmedlidenhed.

Der er meget lidt som dine nære kan hjælpe dig med at fjerne bivirkningerne eller smerte med og det kan være mindst ligeså frustrerende  for dem ikke at kunne hjælpe dig.

Og vigtigst af alt, vær ærlig overfor dig selv og dine nære (undtagen dine evt. mindre børn) om din tilstand, lad være med at prøve at lade som om alt er godt for deres skyld, når det ikke er! – de kan ikke hjælpe så meget men de fortjener sandheden.

  • Dine eventuelle børn

Hvis du har små børn , bliver du nødt til at værne dem fra dine værste frustrationer, så de ikke bliver bange og tænker på dig hele tiden i børnehave eller skole.

Jeg gjorde det meget klart for mine børn hvornår jeg ville få det værre og igen ville få det bedre. For eksempel sagde jeg at de næste 2 uger ville jeg få det værre, men derefter ville jeg være færdig med behandlingen og begynde at få det bedre.

Jeg fortalte dem også gentagne, at det var den præventive behandling der gjorde mig syg, ikke sygdommen i sig selv, det er en meget adskillelse at pointere, især for børn 

  • Din eventuelle kæreste/ægtefælle

If you have a partner you should be able to tell him/her everything, but remember that too much negativity from your side also affects them hard.

If you have children,  your partner will be the sole person responsible for them and the household when the treatment is hardest and you are incapacitated. Your partner will  be very affected by your inability and the duress of doing everything self, do not forget to appreciate it and show it.

  • Your network

Brug dem så meget som muligt og vær ikke bange for at fortæl hvad de kan gøre for at hjælpe dig. Venner og familie kom og besøgte os ofte og fik mig ud og gå ture.  De kom også med frossen mad, min kone hurtigt kunne varme op så hun havde mindre at skulle gøre.

Skriv et svar