De fysiske bivirkinger ved behandlingen

Hvis du som mig skal gennemgå behandling for mandel kræft, VIL du opleve ubehagelige fysiske bivirkninger, det er rent ud sagt umuligt at undgå.

Hvad der kan variere er derimod graden af disse samt hvor lang tid de varer, husk  at ikke én person oplever de fuldstændigt samme bivirkninger.

Jeg har skrevet mine erfaringer med bivirkningerne op her, rangeret fra de mildeste til værste:

  • Mindre lokaliseret hårtab

Stråelerne vil til én hvis grad fjerne hår i de områder der er ramt af strålebehandlingen, i mit tilfælde var det skægget i de nederste dele af kinden samt venstre side af halsen og bag i nakken.

Det så lidt mærkeligt ud, især hvad angår nakken hvor skillelinjen mellem hår og ikke-hår blev meget tydelig, men det vil i langt de fleste tilfælde komme igen så det er en meget begrænset effekt. Jeg har fået hår igen alle steder undtagen ved operations arret.

  • Smerte

Smerte var overraskende ikke så slemt som forventet, bestemt ikke behageligt, halsen brændte og de hævede gummer efter kemoterapi vare heller ikke rart. Men den værste smerte var de 7 dage efter operationen og der tog jeg ikke engang morfin. I de sidste uger af behandlingen tog jeg morfin, det reducerede men fjernede ikke smerterne, men gjorde det noget nemmere at drikke vand og sluge piller. 

Smerten i sig selv var ikke det værste, men mere at jeg havde konstante smerter i så mange uger.

  • Mundtørhed/Xerostomia

Mundtørhed dukkede i mit tilfælde efter behandlinen da slimen stoppede. Den er irriterende, især i den første måned hvor du vågner op med Sahara i din hals og den manglende spyt gør det meget svært at synke mad der ikke er fugtig. Derudover skal du passe ekstra godt på dine tænder, da mundtørhed øger risikoen for paradentose etc.

  • Træthed/manglende energi

Jeg var konstant meget træt og søvnen var i skæve intervaller især i de sidste uger af behandlingen. Trætheden påvirker også evnen til overblik og det generelle humør.

  • Appetitløshed og manglende smagsløg

Det skulle da ikke være så slemt, dine læger har jo forberedt på at det kan ske og mad er vel bare mad? –  men når der skrues op for fuld styrke , så indså jeg at 3 måltider om dagen handler om meget mere end bare at fordøje mad.

Der indgår ihvertfald hos os enormt store sociale elementer i at tilberede, spise og nyde mad sammen med familien og det forsvandt fuldstændigt. I de første uger kunne jeg ikke sidde med mine forbandede proteindrikke samtidig med at de spiste lækker mad ved siden af mig uden at blive helt nedtrykt. Det tog overraskende lang tid at mentalt acceptere at en af mine store nydelser –  god mad – kunne jeg ikke længere mærke og føle.

Slim/Muscovitis

Uden sammenligning var slimen det værste jeg oplevede under hele behandlingen.

I modsætning til de fleste andre bivirkninger, er der meget lidt du kan gøre ved det og slimet var der konstant og hæmmede mig totalt socialt foruden det lugtede rædselsfuldt.

Især i de sidste 2 uger før og 2 efter behandling spyttede jeg konstant slim op og kastede det op et par gange om dagen, morgenerne var klart de værste hvor det havde samlet sig endnu mere sammen.

Jeg googlede alt og prøvede alt fra magisk mundvask til Xylimelts, stort set ingenting hjalp udover lidt marginalt.

Når jeg vågnede havde jeg en flaske danskvand, et glas vand blandet med natron og salt og brugte 15 min på at skulle nattens akkumulerede slim ud.

Min bedste erfaring var at hæve hovedet med puder og have en spand på begge side, så man ikke skulle skifte position for spytte slimet ud.

Ikke alle bliver ramt så hårdt af slim, en bekendt der har haft det samme, oplevede kun mundtørhed så jeg har nok bare lige på det punkt været ekstra hårdt ramt. 

 

Skriv et svar