De mulige senfølger efter behandlingen

Så snart du starter på behandlingen vil onkologerne med al sansynlighed nævne de mulige senfølger af behandlingen. Senfølger er bivirkninger af behandlingen, som antager permanent karakter og som kan være noget man skal leve med resten af livet.

Det var noget jeg især frygtede meget, fordi det er en ukendt faktor og kun tiden efter behandlingen vil vise om nogle ting vil være evigt forandret.

De mulige senfølger er primært:

  • Midlertidigt eller permanent reduceret spytproduktion hvilket giver tør mund.
  • Midlertidigt eller permanent reducerede smagsløg.
  • Tandproblemer pga reduceret spytproduktion og stråling.
  • Kæbe stivhed
  • Synkeproblemer
  • Kemohjerne-  problemer med hukommelse + træthed

Disse mulige senfølger skyldes primært strålebehandlingen, bivirkningerne fra kemoterapien er beskrevet andetsteds, men er primært tinitus og nerveskader

Jeg læste nogle indlæg på kræft forums om personlige erfariner med senfølger og mit humør faldt til nulpunktet , da jeg så at en del havde mange senfølger og ikke kom helt på plads igen.

Om jeg har været heldig eller ej ved jeg ikke, men pt. er jeg kommet af med langt de værste bivirkninger fra behandlingen og det gør også at hvis jeg får senfølger vil de være i en meget mild grad. Så jeg forbander også mig selv at jeg læste de erfaringer , da de påvirkede mit humør negativt på et tidspunkt hvor jeg ikke havde brug for det.

Husk at ikke ét kræfttilfælde er ens hvad angår bivirkninger og senfølger og hvad andre har oplevet af problemer ikke på nogen måde automatisk vil være din skæbne.

Hvis du som mig ikke kan lade være med at søge personlig information om lignende tilfælde med HPV mandel kræft, så husk også at alle disse som er kommet godt igennem uden senfølger ikke har samme behov for at beskrive deres behandling og besøge disse fora. Modsat vil personer med mange senfølger være langt mere aktive dér.

Skriv et svar